Mit is csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadó a pályáztatásban

A pályázati, pályáztatási rendszerek ugyebár úgy épülnek fel, hogy van egy ajánlatkérő és számos ajánlattevő, akik az őáltala hirdetett pályázatra jelentkeznek. A rendszer célja, hogy a legoptimálisabb ajánlattevőt válasszák ki a piacon. Ez vagy a legolcsóbbat, vagy a leggyorsabbat, vagy a leggyakorlottabbat jelenti, hogy mi alapján történik az elbírálás, előre megállapítják. Az ajánlattevőknek pedig azért előnyös, mert egy előre elkerített költségkerethez kapnak hozzáférést, ami biztosan nem fog elfogyni. Pályázattól függően a felhasználás is viszonylag szabad. Az ideális pályázat tehát minden résztvevő számára előnyös, viszont, hogy ez az előnyösség ne csapjon át visszaélésbe, a nagy összegű pályázatokhoz közbeszerzési tanácsadó alkalmazása szükséges.

Ezt a törvény írja elő. Ilyen esetekben a közbeszerzési tanácsadó feladata a folyamatok jogszerű lebonyolításának a felügyelete és a megbízóját tanácsadással segíteni ebben. Persze alkalmazhatóak kisebb felelősségű pályázatok esetén, hiszen mind az ajánlattevő, mind az ajánlatkérő érdeke, hogy a pályázat a törvénynek megfelelően bonyolódjon, és ehhez nem feltétlenül bírnak ők kellő szakértelemmel. Miért is ne kérhetnének fel egy tanácsadót, hogy segítse őket?

A közbeszerzési tanácsadó képzése

Különösebben nem bonyolult, de alkalmasint igen hosszadalmas a folyamat. Az alapképzés egy OKJs tanfolyam, ahol a résztvevők elsajátítják a törvényi háttér és a jogi alapok minden csínját bínját. Kisebb pályázatokat innentől kezdve egy pályakezdő közbeszerzési tanácsadó vállalhat. Mivel a felelősségben osztozik, saját jól felfogott érdeke is, hogy a törvényi változásokat, joggyakorlat alakulását figyelemmel kísérje.

Azokban az esetekben azonban, ahol a törvény teszi szükségessé egy közbeszerzési tanácsadó alkalmazását, nem elég ez a szint. Egy szűkebb kör, úgy nevezett felelős akkreditált, közbeszerzési szaktanácsadó, avagy faksz szükséges a nagyobb összegű pályázatok lebonyolításakor. Ezt a képzettséget megszerezni már valamivel bonyolultabb és emellett költségesebb is.

Egy felől a közbeszerzési tanácsadó akkor válhat faksz-szá, ha már minimum két év gyakorlattal bír. El kell végezzen különféle kiegészítő képzéseket, és egy adott minimum felelősségbiztosítással kell bírnia. Ez már igen nagy befektetett költséget jelent, ami csak akkor kezd el megtérülni, ha faksz-ként munkába áll. Mindemellett szükséges egy felsőfokú végzettség is, hogy megkapja a megnevezést és bejegyeznie magát az államhoz. Ez a regisztráció szintén díjköteles, de ez teszi lehetővé, hogy bárhol bárki meggyőződhessen a képesítéséről.

A közbeszerzési tanácsadó feladatköre

Alapvetően ugyebár a közbeszerzési tanácsadó feladata az eljárás jogszerűségének a biztosítása. Azonban attól függően, hogy az adott tanácsadót melyik résztvevő kérte fel, ez más és már tevékenységet jelent. Ugyanúgy befolyásoló lehet a tanácsadó szakmai háttere is. Dr. Szilva Gábor például főként EUs projektek, azon belül GINOP és TOP pályázatok révén szerezte meg szaktudását, így ő ezen a területen kimondottan jártas.

Aki az ajánlatkérői oldalon segédkezik, már a pályázati anyag összeállításában tanáccsal szolgálhat. Ugyanis a pályázat kihirdetésekor már meg kell határozni az elbírálási szempontokat, csakúgy, mint a bíráló bizottság résztvevőit. A pontok kellően szakmaiak kell legyenek, de nem annyira konkrétak, hogy csak egyetlen adott cég lehessen képes eleget tenni nekik. Hasonlóan kerülni kell a befolyásolhatóságot a bíráló bizottság összeállításánál is. Szakmabeliek, de nem érdekeltek állhatnak csak ezen a poszton és a közbeszerzési tanácsadó a legmegfelelőbb ember az esetleges érdekellentétek felismerésére.

Ha a pályázati nyertes megvan, az ajánlatkérő már nagyrészt „csak” dokumentál, illetve a kivitelezés folyamatát felügyeli. Ezt is leveheti a válláról egy közbeszerzési tanácsadó. Ebben a fázisban jobb esetben nincs szükség jogorvoslatra, és nem alakulnak ki vitás helyzetek, ám ha mégis, ő képviselheti a megbízóját.

Az ajánlattevőket már a kezdetek kezdetén segítheti az épp aktuális pályázatok nyomon követésével. Ha a megbízónak megfelelőt talál, a közbeszerzési tanácsadó a figyelmébe ajánlja, segíthet előkészíteni a pályázati anyagot. Hiszen fontos, hogy ne azon bukjon meg a pályázat, hogy esetleg egy-két formai követelménynek nem tett eleget. Sikeres pályázat esetén a kivitelezésben sokat nyom a hozzáértő tanácsadó, aki felhívja a figyelmet egy egy mérföldkőre, ellenőrzési pontra, vagy egymásra épülő események folyamatára.

A közbeszerzési tanácsadó online rendszere

A modern hullámokkal igény támadt az online elérhető, kényelmes közigazgatási rendszerekre is. Ez a közbeszerzési tanácsadó szakma esetében is így van, a fontosabb dokumentumokat az EKR (elektronikus közigazgatási rendszer) felületére kell feltölteni, ahogy a lényegesebb mérföldköveket is itt jelzik.

Egy egy pályázat sikeres véghezvitelekor ma már előírás az EKR használata így voltaképpen alapvető elvárás egy közbeszerzési tanácsadó esetében a rendszer ismerete. Igaz, a rendszer hozzáférhető szakmabelieken kívül másoknak is, így ha olyan egyszerűbb és kisebb költségvetésű pályázaton veszünk részt, hogy nem fogadtunk fel tanácsadót, akkor akár mi is eleget tehetünk a törvény előírásainak.