A bolhairtó nyakörv veszélyes?

A bolhairtó nyakörv szezonja

Itt a tavasz, rügyeznek a fák, elvirágzott a hóvirág, egyre másra bújnak elő az ibolyák. Mindenki igyekszik a szabadban lenni, nyitunk ablakot, kirándulunk, kiülünk a kertbe, teraszra. És egyre másra tapasztaljuk, hogy bizony a bogarak is felébredtek. Megint hangos zümmögéssel támadnak a poloskák, a macskánk legyeket kerget és megindultak a hangyák is. Na meg a bolhák és kullancsok. Minden állattartó tudja, mennyi bosszúságot tudnak okozni, akár a lakásban, akár a kertben tartjuk kedvenceinket. Értelemszerű, hogy szeretnénk megszabadítani őket a szenvedéstől, de még jobb, ha egyáltalán meg se csípi őket semmiféle rovarféle. Ilyenkor kerül szóba a bolhairtó nyakörv.

Ezek a készítmények nagy mennyiségben fogynak ilyenkor, minden állat nyakára felkerül egy. Bolhairtó nyakörv lehet színes, olykor büdös, mégis az egyik legnépszerűbb megoldás a bolhák, kullancsok elleni megelőzésben. Vannak azonban, akik idegenkednek tőle, számos rémhír kering a neten, hogy miféle balesetet okozhatnak. Valójában azonban ezek inkább pánikkeltések, mint valós okok a félelemre. Lássuk hát, miről is van szó!

A bolhairtó nyakörv működése

Alapállapotban a bolhairtó nyakörv „beüzemelése” nem túl bonyolult dolog és nem is jelent kihívást egyetlen gazdinak sem. Megvettük a boltban, még talán válogattunk is a színek között. Kicsomagoljuk, az állat nyakára helyezzük és úgy szorítunk rá, hogy úgy két ujjnyi hely maradjon a bolhairtó nyakörv és az állat nyaka között. A kilógó maradék részt meg levágjuk. Kész is van.

A legtöbb hatóanyag hónapokon át véd, ami azt jelenti, hogy jobbára csak egy nyakörvre van szükség egész évben. Ez azonban nem teljesen stimmel, hiszen az állat elhordhatja, elhagyhatja, ha nagyon hevesen játszik, elbóklászás közben ágak bogak közt megakad. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy amint lehullott róla a bolhairtó nyakörv, azonnal meg is fogja támadni valami. A hatóanyag a nyakán, szőrén, bőrén még azért ott van, nem kell aggódni, a bolhák nem azért tartják magukat a kutyától, mert nem tetszik nekik a bolhairtó színe.

Az emlegetett hatóanyagot is úgy választják meg, hogy a kutyák, macskák számára ne okozzon bajt. Hiszen játék közben könnyen előfordulhat, hogy a szájukba kerül, mosakodáskor megnyalják, vakargatják. Számos módon kerülnek hát testközeli kontaktusba vele, éppen ezért biztosak lehetünk benne, hogy bekerül a szervezetükbe. És a miénkbe is. Hiszen simogatjuk, vakargatjuk, puszit adunk neki, a kényeztetés közben pedig óhatatlan, hogy a kezünkre kerüljön az anyag. Fontos tehát elmondani, hogy ez cseppet sem veszélyes az emlősökre. A méreganyag ugyanis a rovarok központi idegrendszerében támad meg egy közvetítő csatornát. Na most ilyen az emlősökben nincs, se emberben, se kutyában, macskában nem található meg.

A bolhairtó nyakörv állítólagos veszélyei

A bolhairtó nyakörv kapcsán sokan gondolják, hogy halálos veszélynek teszik ki a kutyájukat, macskájukat. A bolha kullancs szúnyog elleni nyakörv különböző túlzó történetekben, mint egyetlen mumus és gonosz merül fel. Közelebbi vizsgálódás során azonban gyakran kiderül, hogy egyszerűen felelőtlen állattartásról van szó, még ha jóhiszeműségből is.

Az egyik ilyen gyakran hangoztatott félelem a folytás. Olvastam már eszmefuttatást, amely azzal érven, hogy a bolhairtó nyakörv veszélyes, hiszen felakaszthatja magát vele az állat. Mindannyian tisztában vagyunk vele, miféle mutatványokra nem képesek négylábú kedvenceink. Ám azt mondani, hogy a bolhairtó nyakörv alkalmas akasztásra, a hagyományos meg nem, botorság. Mindkettőt ugyanúgy kell felhelyezni, semmiképpen sem olyan lazán, hogy ilyen veszély fenyegesse az állatot! Ugyanilyen félsz az is, hogy játék közben rászorítja egyik állat a másik nyakára a nyakörvet. De hogyan? Ha megfelelően tettük fel az örvet, akkor a szorító utáni felesleges, kilógó részeket levágtuk, nem? Ha így tettünk, nincs minél fogva megszorítsa a heves játékban a kedvencünk társa.

Egy másik tábor a bolhairtó nyakörv mellékhatásai miatt emeli fel a hangját. Ebben annyi ráció létezik, hogy a silányabb minőségű termékek nem adnak olyan hosszan tartó védelmet, viszont amíg tart a hatásuk, talán túlzott mértékben is bocsátják ki magukból a méreganyagot. Ez emberi szaglással is érzékelhetően büdös nyakörvet jelent. Azt tartsuk szem előtt, hogy egy jó nyakörv egyenletes mértékben és hosszan engedi ki magából a hatóanyagot. Ami hatóanyag pedig csak a rovarok idegrendszerére hat, tehát akármilyen büdös is, semmilyen veszélyt nem jelent se kedvencünkre, se ránk.

A bolhairtó nyakörv viselése

Bolhairtó nyakörv választásnál érdemes átgondolni az állatunk szokásait. Egy izgő mozgó kölyök, aki viháncolva játszik, és már számtalan hagyományos nyakörvből kibújt, valószínűleg hasonlóan fog bánni a bolha ellenivel is. Érdemes méregdrága terméket venni akkor? Nem igazán. Amikor azonban eljutunk odáig, hogy már nem hagyja el lépten nyomon, érdemes egy hosszú távú megoldás mellett dönteni és olyat választani, aminek magas a hatóideje. Mivel nem feltétlenül dekorációs célt szolgál, a bolhairtó nyakörv választásában javasolt szem előtt tartani az élénkséget. Megtehetjük, hogy neon, a sötétben is jól látható színt választunk.