antitest-gyorsteszt_pic2

A koronavírus antitest gyorstesztekről

Minden, amit az antitest gyorstesztről tudni érdemes

Ma már mindenki jól ismeri a koronavírus néven emlegetett Covid-19 járványt, és annak hatásait társadalmunkra, gazdaságunkra és gyakorlatilag mindennapi életünkre. Több oka is van annak, hogy teszteltetni szeretnénk magunkat, jelenleg ellenanyag található-e a szervezetünkben vagy sem, mennyire vagyunk védettek a megbetegedéssel szemben. Az antitest gyorsteszt az egyik módja a többfajta vizsgálatnak, amely ehhez ad segítséget számunkra, így érdemes azzal részletesebben is megismerkedni. Kifejezetten a SYNLAB által használt tesztről lesz szó a következőkben, mivel ez egy széles hálózattal és remek vizsgálati lehetőségekkel rendelkező klinika, amibe érdemes fektetnünk a pénzünket és bizalmunkat. 

Néhány alapvető információ az antitest gyorstesztről

A SYNLAB egy olyan antitest gyorsteszttel dolgozik, az IgG antitestet mutatja ki, amely a koronavírus egyik receptor-kötő fehérjéje ellen termelődik. Persze többfajta ellenanyag is létezik, és termelődik a vírus ellen, ezekhez különböző vizsgálati lehetőségek vannak, azonban most szorosan ennél az egy tesztnél szeretnék maradni, hogy ezt ismerhessük meg részleteiben. 

Az antitest gyorsteszt eredménye negatív és pozitív lehet, azonban sokkal pontosabb, mint egy otthoni teszt, aminek már a mintavétel során befolyásolhatjuk az eredményét. A vizsgálat során a SYNLAB-nál figyelembe veszik természetesen azt is, hogy milyen immunológiai státusszal rendelkezik az ember, felmérik az anamnézist is, így a kórtörténet és a jelenlegi egészségi állapot is beleszámít az eredménybe Minden ember más, így az eredmények is befolyásolhatók lesznek. Természetesen a vizsgálatoknak is vannak határaik, korlátjaik, amik miatt az eredmények nem mindig pontosak, ezt azonban csak szakemberek tudják kellő mértékben felmérni. 

Mit mutat ki az antitest gyorsteszt?

Az antitest gyorsteszt az ellenanyag meglétét vagy hiányát mutatja ki egy bizonyos értékhatáron belül, azonban érdemes egy kicsit jobban megnézni, hogy mit is jelentenek a pozitív és negatív eredmények a gyakorlatban az ember számára. 

A negatív eredmény lényegében azt jelenti, hogy jelenleg ki vagyunk téve a vírus veszélyeire, fogékonyak vagyunk a megbetegedésre, és nincs ellenanyag a szervezetben, ami meg tudna védeni minket. Ez nem azt jelenti, hogy még nem kaptuk el a vírust, ugyanis az antitestek egy idő után kiürülnek a szervezetből, amit sajnos nem lehet megakadályozni. Ez vonatkozik arra is, amikor már betegek voltunk, és egy idő után az oltások hatékonysága is csökken, ezért fontos, hogy minden kiírt alkalomra menjünk el az oltásoknál, és ne csak egy vakcinát adassunk be, az nem lesz olyan hatékony, mintha kettő, három vagy több dózist vennénk igénybe. A negatív eredmény azt is jelentheti egyébként, hogy éppen jelen pillanatban meg vagyunk fertőződve, de még nem jelentek meg az antitestek a szervezetben. Ezért is nagyon fontos, hogy ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk be személyesen ilyen jellegű vizsgálatra, mivel másokat is megfertőzhetünk, helyette a háziorvost szükséges értesíteni, aki majd megmondja, mit tudunk tenni a továbbiakban. A fertőzést követően az antitestek 7-15 nappal jelennek meg, tehát, ha valaki nem biztos benne, hogy néhány hete beteg volt-e, de már jól érzi magát, elmehet megnézetni, hogy a Covidon esett-e át. 

A pozitív teszteredmény kétféleképpen lehetséges, vagy átestünk a betegségen korábban, vagy megkaptuk a vakcinákat, és azok hatásosak voltak. Hogyha már antitest van a szervezetünkben, valószínűleg jelen pillanatban nem vagyunk megbetegedve, azonban sokszor elhúzódik a betegség teljes kiürülése a szervezetből, így ha nem kaptunk vakcinát, és valószínűleg betegség miatt van ellenanyag a szervezetünkben, még érdemes lehet megnézni egy PCR teszttel is, hogy esetleg nem fertőzünk-e még, így biztonságosan tudunk közeledni majd szeretteinkhez, ismerőseinkhez. 

antitest-gyorsteszt_pic3

Mikor érdemes elvégeztetni az antitest gyorstesztet?

Elsősorban a megnyugvás érdekében. Mivel ez a teszt nem azt nézi, hogy éppen beteg-e az ember, és nem is a külföldi utazáshoz szükséges PCR, így a saját megbizonyosodásunkat tudja kielégíteni. Sokan szeretnénk tudni, hogy hatásosak voltak-e az oltások, van-e értelme eljárni, és mindig újabb adagot adni, esetleg néhány napig is küzdeni a mellékhatásokkal. Ráadásul, sokszor halljuk tévéből, rádióból, olvassuk az interneten, hogy mely oltóanyagok milyen hatásossági százalékot mutatnak, és még ha egy eredmény 97% is, az ember akaratlanul is aggódni kezd: nem ahhoz a 3%-hoz tartozik-e véletlen, akiknek nem segít az oltás, és így továbbra is fokozottabb veszélynek van kitéve? 

Nos, az antitest gyorsteszttel már biztosak lehetünk a válaszban. Remek módszer arra, hogy az ember nyugodtabban tudja élni a mindennapjait, főleg, hogyha egyébként is tart a betegségektől és kifejezetten a koronavírustól fél, ami most elég nagy médiafigyelmet élvez. Nem éri meg az aggódást az a néhány ezer forint, amit a vizsgálatért elkérnek. A SYNLAB esetében ez például 9000 Ft jelenleg + mintavételi díj, így a néhány ezer forintos antitest gyorstesztből meg is tudhatjuk, hogy jelenleg van-e a szervezetünkben hatékony védőrendszer a koronavírussal szemben vagy sem.