mosdókagyló_pic1

Hogyan találd meg a tökéletes mosdókagylót?

A mosdókagyló kiválasztásának lépései

Sokan szeretik a lakás felújítását a fürdőszobával kezdeni, nem is véletlenül. Ez az otthonunk egyik központi helyisége, amit nem csak mi látunk napjában többször is, de a vendégeink is nagy valószínűséggel meg fogják látogatni. A fürdőszoba többfunkciós helyiség. Ezt használjuk tisztálkodásra, tisztításra, de emellett a romantika helyszíne is és fontos meditációs, relaxációs hely az életünkben. Ezáltal az is fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a kialakítására, aminek a mosdókagyló szerves, központi része, nála már csak talán a kád fontosabb a helyiségben. Nézzük is meg, hogy melyek a mosdókagyló kiválasztásának lépései és hogyan tudunk jó döntést hozni, hogyha ilyen fontos kérdésről van szó.

A mosdókagyló magassága

Még mielőtt belemennénk az egyes fajták jellemzőibe, azelőtt érdemes lehet megnézni, hogy mekkora magasságba kerüljön a mosdókagyló, amely szintén számíthat magában a kialakításban is, hogyha jobban belegondolunk. Persze érdemes lehet egy sztenderd mérethez közeli szintet választani, de ha arra gondol valaki, hogy esetleg 150 centis, és a saját lakásában nem a magasabb embereknek szeretne kedvezni, természetesen erre is megvan a lehetősége. Másoknak érdemes egy olyan átlagméretet választania, amely egyaránt kényelmes egy 165 és egy 180 centisnek, általában az emberek magassága ekkora. Hogyha beleesünk ebbe a magassági kategóriába, akkor nincs is más dolgunk, mint megállni a fürdőszoba közepén, és a csípőnkkel egyvonalba tenni a kezünket, ez egy jó mosdókagyló magasságnak számít. Természetesen előfordulhat, hogy az embernek nincs ebben választási lehetősége, hogyha a vízvezetékek pont egy bizonyos magasságot jelölnek ki az ember számára. Ekkor legalább nem kell a méregetéssel is időt töltenünk.

mosdókagyló_pic2

Az egyes mosdókagylófajták

Az egyes mosdókagylófajták egymástól igen eltérők lehetnek. A hagyományos darabokat mind ismerjük, ez a faltól elkülönül, vagy a falra van erősítve, elkülönülve pedig egy oszlopszerű szár tatja. E kettő megszokott közül talán a falba épített darab jobb döntés lehet, mivel ez alá még egy megfelelő, csepegésmentes illesztés során akár egy tárolószekrényt is helyezhetünk.

Hogyha azonban igazán keresi az ember a helykihasználás lehetőségét, akkor a beépített mosdókagyló lesz az igazi, amelynek az alja akár maga is egy szekrény lehet. Tarthatunk itt mindenféle higiéniai felszerelést, emellett pedig tisztítószerek is helyet kaphatnak. Nem kell ezután azon aggódnunk, hogy hova is tegyük a hajszárítót vagy az elektromos borotvát. Erre a megoldásra akár a ráépíthető mosdókagyló is megoldás lehet, ez a kettő kialakításában eltér ugyan, de ugyanazt a funkciót töltik be.

A helykihasználás minden fürdőszobában jól jön, sokszor csak egy kétméteres csík az egész, ha szabad ilyen durván fogalmazni. Nem szabad tehát kihagyni egy ilyen lehetőséget a tárolásra. Ha nincs is sok sampon, balzsam és egyéb termék, amit el is tudnánk helyezni, akár használhatjuk ezt a helyet az alsóneműk, a zoknik tárolására is, hogyha megfelelően zár a szekrény, és nem lesz párás az anyag. Akár még egy szárnyas mosdókagylót is be tudunk szerelni ilyen céllal, ami gyakorlatilag a szekrényen rajta van magán, azonban nem teljesen egyezik a méret, és a mosdó alja a szekrény egy részére lóg. Ez a kialakítás talán nem annyira esztétikus, mint ahogy azt az ember szeretné, de mivel nagyban függ a mosdókagyló beszerelése a fürdőszobai vízvezetékek elhelyezkedésétől, ezért ez is egy remek köztes megoldásként szolgálhat az ember számára.

mosdókagyló_pic3

A mosdókagyló anyaga

Többfajta anyag közül is tudunk természetesen válogatni a mosdókagylók tekintetében. Érdemes lehet mindig megnézni az adott időszakban, hely melyik anyagot tartják a leginkább időtállónak. Ez akár évről évre is különbözhet, és nem csak a mosdók esetében. Mivel a fürdőszobai és konyhai eszközök folyamatosan ki vannak téve víznek, így nagyon fontos, hogy nem szabad arra kifejezetten érzékenynek lenniük. Nézzük tehát meg az adott trendeket, amelyek megbízható alapot szolgálnak arra, hogy az ember jól válasszon. Ehhez persze szükségünk lesz segítségre, így a mostani legjobbakat be is linkelem, hogy mindenkinek elérhető legyen, azonban ha már pár év eltelt a cikk írása óta, akkor ebben a tekintetben mindig legyünk egy kicsit jóindulatúan kritikusak a témával kapcsolatban.

A mosdókagyló választása tehát…

… nagyban függ attól, hogy milyen lehetőségeink vannak egyáltalán az adott fürdőszobában, hogy mekkora helyünk van kiélni a fantáziánkat, vagy éppen hogy csak be tudjuk szerelni a legkisebb helyet foglaló terméket, és nem álmodozhatunk valamilyen jobb megoldásról. Azért a reményt nem szabad feladni, még a kisebb helyeken is találhatunk olyan megoldásokat, amelyek segítenek jobban kihasználni a helyet. Jól fontoljuk meg a döntést, ha kell, akár profi segítségét is vegyük igénybe a választás során. Én mindenkinek csak sok sikert és kitartást szeretnék kívánni ehhez a nehéz feladathoz, végül biztosan jó döntés fog születni.