vegytisztítás1_1

Otthoni vagy vegytisztítás? Néhány tipp és ötlet

A vegytisztítás hasznosságáról

A vegytisztítás remek alternatív tisztítási folyamat számos esetben, amikor szükség lehet rá. Általában kevés vízzel vagy víz nélkül oldja meg szakszerűen a tisztítás folyamatát, és többfajta különleges mosási folyamatot is magába foglal. Mikor szorulunk azonban erre a lehetőségre és mit tudunk otthon mosni? Most azt fogjuk megnézni, hogy milyen hőfokon moshatunk otthon és mit, és persze azt is, hogy mikor lesz szükség vegytisztításra.

Mikor elegendő az otthoni mosás és mikor válasszuk inkább a vegytisztítást?

Az otthoni mosás sokszor nem egyszerű feladat, így először ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, megnézzük, hogy milyen hőfokokon mit tudunk mosni, milyen házi praktikákban és eszközökben bízhatunk, és mikor bízzuk inkább profi vegytisztításra a feladatot.

vegytisztítás1_2

Nézzük is meg először a 90 fokot, amit senkinek nem ajánlott használni, azonban mégis sokan elkövetik ezt a hibát. Amit már ez a hőfok mentene meg, azon már ez sem segít azonban, csak az áramot és a vizet pazaroljuk vele a legtöbb esetben. Hogyha igazán makacs foltokat szeretnénk eltávolítani a ruhánkból, amihez ekkora hőfok kellene, inkább bízzuk a vegytisztításra, ahol számos alternatív megoldást tudnak számunkra kínálni.

Hatvan fokos vízben már több dolgot tudunk mosni, a makacsabb szennyeződéseket el tudjuk így távolítani. Általában a fűfoltos, saras vagy állatos ruháinkat mossuk így. Hogyha munka közben piszkos lesz a ruhánk, akkor azt érdemes lehet ezen a hőfokon mosni, de edzés utáni, napközbeni viseleteket nem kell ilyen magas hőfokra emelni, elegendő legy a 40 fok is számukra. Ez alá akkor menjünk, hogyha valamilyen érzékenyebb anyagot akarunk mosni. Pamutot már csak 30 fokkal kezeljünk, de a keményített galléros viseletnek sem tesz jót a magasabb hőfok. Ezen a hőfokon már kézzel is tudunk mosni, így az érzékenyebb darabokat, amiket féltünk a mosógép erős kezelésétől, inkább vegyük saját kézbe. Csipkés fehérneműket, harisnyákat vagy selyem ruházatot tudunk ilyen módon is megfelelően tisztítani.

Mind ezek az otthoni praktikák nem fedik le a teljes szennyeződéslistát, ahogy azt láthattuk. Ilyenkor kevésbé érzékeny anyagok esetén tudunk próbálkozni sós vízzel, benzinnel, meleg vizes áztatással és glicerines folttisztítással. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ilyenkor az anyag is roncsolódik, nem csak a folt távozik a ruhából. Ezért, hogyha drágább darabot szeretnénk hatékonyan tisztítani, vagy éppen valamelyik nagy kedvencről van szó, akkor egy vegytisztítás szolgálhat a probléma megoldására.

A vegytisztítás előnyei

A vegytisztítás segítségével kíméletesen tisztíthatnak meg számunkra mindenféle ruhadarabot. A legbrutálisabb foltokat is el lehet megfelelő módszerekkel hatékonyan távolítani. A vegytisztítás előnyeihez tartozik, hogy nagyobb darabokat is lehet ilyen módon tisztává varázsolni. Nagyobb darabok esetében, mint a szőnyeg vagy a függöny mindenképpen válasszunk profi segítséget, hiszen ezeknek az anyaga könnyen sérül, a foltok viszont nehezen jönnek ki belőlük. A tisztítás során könnyen bolyhosak lesznek, roncsolódik az anyag összetétele.

Éppen a nagyobb darabokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a vegytisztításon túl mennyi mindennel foglalkozik még egy mosoda. Ezeket a nagyobb darabokat nem muszáj például saját kezűleg eljuttatnunk a vállalkozáshoz, egyszerűen tudunk időpontot egyeztetni bizonyos cégeknél háztól házig fuvarra. Ehhez tudom ajánlani például az Ocean Tisztítószalont: https://www.oceantisztitoszalon.hu/. A szolgáltatás lényege pont azt jelenti, ami a nevében is benne van, tehát tulajdonképpen egy fuvarszolgálatot fed le, amely segítségével nekünk nem kell saját kezűleg eljuttatni a mosandó anyagokat a céghez, hanem megteszi ezt helyettünk egy futár, aki aztán a kitisztított darabokat vissza is hozza nekünk készen.

vegytisztítás1_3

A vegytisztítás extra lehetőségei

Emellett persze számos tisztítással kapcsolatos lehetőségünk is van. Létezik biomosás, amely a környezetvédelmet tartja szem előtt elsősorban. Továbbá kivasalják a már megtisztított darabokat. Apró szakadásokat tudnak megjavítani kisebb összegekért, elszíneződéseket távolítanak el hatékonyan. Megerősítik számunkra a gombok varrását, hogy azok véletlenül se essenek le. Garantálni tudják továbbá nehezebb anyagok vagy ruhafajták megfelelő kezelését. Ilyen például a bőr dolgok tisztítása, és újraszínezése, amely éveket fiatalíthat az anyagon, így néhány évente érdemes ezt a szolgáltatást igénybe venni, hogy hosszú ideig viselhessük a kedvenc bőr darabjainkat, amelyek tartósságáért természetesen azért otthon is sokat tudunk tenni, hogyha kellően figyelünk az anyagra és ápoljuk azt megfelelő körülmények között.

Érdemes-e tehát profi kezekre bízni a tisztítást? Én mindenképpen azt mondanám, hogy igen, hiszen ők igazán értenek a munkájukhoz, és a legkevesebb kárral tudnak makacs foltokat is eltávolítani anyagokból, hogy még hosszú ideig viselhessük a kedvenc darabjainkat gond nélkül. Persze nem kell minden egyes folttal vagy szennyeződéssel rögtön ide szaladni, remek tippeket kaphatunk az interneten, hogyha azonban nem bírunk velük vagy csak nem akarunk ezzel bajlódni, akkor a tisztítószalonban lesz, aki megteszi helyettünk a munkát.