A legjobb karácsonyi dekoráció: a jégcsap fényfüzér

Miért a jégcsap fényfüzér a legjobb választás? Nógrád megye legfényesebb házáról

Sokan ismerik az amerikai filmekből a legfényesebb kivilágítású házakat. Emberek egész éves munkát fektetnek abba, hogy az övék legyen a legjobban feldíszített ház a környéken, talán még az országban is. A legtöbbször ezt jégcsap fényfüzérrel érik el, de sokan használnak még szánokat, rénszarvasokat, persze mindegyiket LED égősorral látják el, míg a házuk egy merő jégcsap fényfüzér. Nem kímélnek pénzt, energiát és áramot. Bele sem merek gondolni, hogy az ottani hatalmas családi házak teljes nagyságát mennyi idő lehet feldíszíteni ilyen szinten. Mások már egész generátornyi áramot használnak el, az otthoni már nem elég. Megéri vajon mindez? Erre kerestük a kérdést, amikor szóba került, hogy azért a megye legfényesebb házának mégsem lehet olyan nehéz lenni. Hiszen itthon a szolid díszítés a divat, az egy-két égősor és valamilyen világító figura, meg esetleg az udvaron álló fenyő kivilágítása. A nagyim régi álma volt azonban ezen túllépni, és karácsony környékén ünnepeltük a hetvenötödik születésnapját, amire valami egészen különlegest szerettünk volna készíteni, így az egyszerű ajándékok mellé még a karácsony is egy kicsit az ő születésnapjához kötődött. Ez a kis írás annak a története, hogy hogyan is lett a miénk Nógrád megye legfényesebb háza.

A terv: szerezzünk jégcsap fényfüzért!

A jégcsap fényfüzér tűnt a legegyszerűbb, ugyanakkor leghatásosabb módnak, hogyha igazán látványos showra készültünk. Sok videót néztem eleinte, hogy mások hogyan is oldják meg az áram kérdését. Vettem én is egy nagyobb elosztót, és megtanultam, hogyan kell úgy eloszlatni a lakásban az áramot, hogy ne csapja le a túlterhelés a biztosítékot. Éppen ezért, már előre elterveztük, hogy amikor a nagyinak a legnagyobb világítást felgyújtjuk (egyébként nem akartuk egész télen égetni az összeset), minden másnak elzárva kell lennie. Ezt természetesen le is teszteltük, hogy nehogy sötétségbe boruljon az egész ház. Természetesen mi sem csak pusztán jégcsap fényfüzéreket alkalmaztunk, illetve azokat is próbáltuk kreatívan elhelyezni az udvarban. Csináltunk drótok segítségével egy kis utat is, ami a fejünk feletti boltívekkel együtt ki van világítva, egészen a bejárati ajtóig. Ez volt a legnehezebb vállalkozásunk az egészben, mert nem tudtuk pontosan, hogyan is valósíthatnánk meg. Azonban néhány lelkes szomszéd segítségének köszönhetően, mégis sikerült megoldani a problémát. Vasrudakat helyeztünk kivételesen a földbe, és a jól ismert felállítható sátorok vázát felhasználva alkottunk boltíveket, majd az egészet egy dróthálóval fedtük be a fejünk felett. A mérnöki munka ekkor már megvolt, már csak a konkrét világítást kellett felszerelnünk, ami miatt épült az egész. A végeredmény fenomenális lett, semmi kétség. A drótok lyukacsain fűztük át a jégcsap fényfüzéreket, amíg úgy nem tűnt, mintha nagyjából fedett lenne a boltíves út. Ez természetesen elég sok munka és fényfüzér volt, de a munka egy nagy szelete még csak ekkor kezdődött. Megcsináltuk az egész tetőt, illetve elhelyeztünk még néhány világító testet az udvarra is. A fák törzsét szintén feldíszítettük. A két fenyőnkre nem csak égők kerültek, hanem mindenféle gömbdísz és egy csillag is a tetejére. Ismeritek azokat a hatalmas léggömböket, amik átlátszó gumiszerű anyagból készülnek és belül világítanak? Ilyeneket szúrtunk le a földbe a kertben, hogy még egy kicsit fokozzuk a hatást. A saját ízlésemhez mérten, ha őszinte akarok lenni, nagyon is giccses és hivalkodó lett, de a nagyi mosolya és izgatottságtól csillogó szemei minden pénzt megértek.

Hol kaptunk ennyi jégcsap fényfüzér?

A jégcsap fényfüzérek nagyon fontos összetevői voltak a munkánknak. Mivel a kivitelezéshez nagyon sok ilyen kellett, ezért sokat számított a minőség, és éppen a nagy mennyiség miatt az ár is. Habár jómódúak vagyunk annyira, hogy ezt a projektet nagyobb nehézségek nélkül végre tudjuk hajtani, azért csak a legjobb áron szerettük volna az egész felszerelést, és ezekben a jégcsap fényfüzérekben megvolt mindkét kritérium a vásárláshoz: https://dekortrend.hu/karacsonyi-fenyek/fenyfuzerek/jegcsap-fenyfuzer.html. A színük is megfelelő volt, a kívánt hatás eléréséhez ez egy fontos szempont volt: minél élénkebb és fényesebb, annál jobb!

A jégcsap fényfüzérek hatása

Ez tehát a története annak, hogyan ütöttünk két legyet egy csapásra. A nagyim megkapta a hetvenötödik születésnapjára ezt a különleges ajándékot, mi pedig jól szórakoztunk a készítés közben, majd a hónap végén megkaptuk a nagy hírt: a miénk lett Nógrád megye legfényesebb háza! Még minket is meglepett ez a cím, hiszen hazai viszonylatban egyáltalán nem számítottunk ilyen dolgoknak egyáltalán a létezésében. Az tény, hogy a házunkat nem kevés ember csodálta meg, még a végén néhány napig világítottunk pár órát, amikor besötétedett, de aztán gondolunk kellett a saját villanyszámlánkra is, és visszavettünk kicsit a díszítésből, minden este más kombinációkat használtunk. Sok dicséretet kaptunk az ismerősöktől, hogy mennyire kreatívok vagyunk. Egy kicsit megértem, hogy miért szeretik ezt annyira más országokban, talán jövőre mi is megismételjük ezt az izgalmas extrát a karácsonyban.