allergia-tunetei_pic3

Allergia tüneteivel állunk szemben vagy csak egy nátháról van szó?

Az allergia tüneteiről bővebben

Az allergia tünetei közé sok dolog sorolható, amik egyben megegyeznek a nátha jeleivel is. Ezek megtévesztőek lehetnek, azonban árulkodó jegyei is vannak a különbségnek. Persze legjobb, hogyha orvosi segítséget veszünk igénybe, azonban sokan szeretjük először saját magunk kezelni a problémáinkat. Ez nem rossz döntés, hiszen a legtöbb kisebb megbetegedés vagy gond kezelhető otthoni segítséggel is. Ezek alól sok esetben nem kivétel az allergia sem. Ha pedig mégis érdemes szakemberhez fordulni, talán azt is meg fogjuk tudni állapítani a cikk után, úgyhogy mindenképpen érdemes lehet tovább olvasni. 

allergia-tunetei_pic1

A nátha és az allergia tünetei – a közös jellemzők

Érdemes először is az okokat keresni. Sokan érzékenyek a porra, penészre, éppen nyíló növényekre, parlagfűre, esetleg virágokra, de még a poratkákra is. Gyakorlatilag bármire lehet a szervezetnek negatív válasza, amivel csak kapcsolatba kerül. Éppen emiatt olyan veszélyes ez a probléma. Még egy vizsgálat sem biztosít ráadásul minden anyagra adott válaszról információt, sőt a szervezetünk később is kialakíthat érzékenységet, és fog is. Ez utóbbi főleg az ételtoleranciára jellemző, és sok allergia eleve csak a második találkozásnál fordul elő, úgyhogy nem árt óvatosnak lenni, hogyha méh csíp meg valakit, vagy valamilyen erősen allergén élelmiszert, például tenger gyümölcseit fogyasztunk. 

De nézzük is meg, mely allergia tünetei hasonlóak a náthához. Ezek ugye főleg légúti tünetek, torokfájás, hosszú tüsszögő rohamok, orrfolyás, köhögés, nehéz légzés. De nem egyszer jelentkeznek ennél komolyabb jelek is, mint az émelygés, szédülés, a szinuszok eldugulása, később akár fuldoklásszerű rohamok, sőt életveszélyes állapot is felléphet, hogyha már az allergia nagyon komoly változata van kialakulóban. Ez csalóka tud lenni, általában a legszimplább tünetekkel kezdődnek a bajok, és ezek vagy meg is maradnak egy szinten, vagy folyamatosan erősödnek, ameddig csak el nem kezdjük a gyógyszeres kezelést vagy meg nem szűnik a tüneteket kiváltó ok. 

Az allergia tüneteinek kezelése

Az allergia tüneteit többféleképpen lehet kezelni. Legegyszerűbb persze az, hogyha az allergén anyagot eltávolítjuk az ember közelébe, hogy ne legyen meg a kontaktus. Ami elméletben jól hangzik, az persze a gyakorlatban komoly nehézségekben ütközik. Még néhány dologtól meg lehet szabadulni könnyebben, mint a tenger gyümölcsei, de az éppen nyíló növények elől például nincs hová menekülnie az embernek. Ilyenkor egy orvosi látogatás lehet az ember segítségére, ahol nem csak a tüneteket enyhítő gyógyszert kaphat az ember, de további allergiákra és érzékenységekre is fény derülhet. Aki ugyanis egy valamire érzékeny, annál előfordulhat, hogy több dolog is ilyen hatással van a szervezetére. 

A hatékony kezelések közé tartozik az elkerül tehát, a gyógyszeres kezelés, és hát néhány esetben még epipenre is szükség lehet, hogyha az ember mégis az allergén közelébe kerülne. Az olyan allergiák esetében, mint például a poratkára való érzékenység, az ember igénybe tud venni immunterápiát is. Ez a kezelés a védőoltások mintájára az allergén anyagot juttatja a szervezetbe egy már elölt vagy ártalmatlan mennyiségben és minőségben, hogy a szervezet ki tudja alakítani heves reakció nélkül a megfelelő védelmi rendszerét. Az immunterápia nagyon jó eredményeket mutat, az allergia tüneteit jelentősen csökkenteni képes, bizonyos esetekben akár teljesen meg is képes szüntetni azokat, úgyhogy mindenképpen érdemes lehet igénybe venni. 

allergia-tunetei_pic2

Ha nem vagyunk biztosak az allergia tüneteiben

Hogyha ennek ellenére valaki nem biztos abban, hogy allergiáról van szó nála, akkor mindenképpen látogasson el egy allergia tesztre, és a háziorvosához is. Ez utóbbi azért nem elég, mert könnyen félrekezelik az embert, kevésbé ok alapján kezelnek, mint tüneti alapon, úgyhogy csak a legáltalánosabb betegségekre gondolnak első körben, és csak akkor ásnak mélyebben a dolgokba, hogyha mégsem volt hatékony a kezelés. Ez persze a háziorvosok szempontjából teljesen érthető lépés, elvégre napi több száz beteget kell ellátniuk, és nem kérhetnek minden megfázásos tünethez laborvizsgálatot is. A beteg azonban megszenvedi a dolgot, már eleve amiatt is, hogy nem végeznek bakteriális megbetegedések esetén antibiotikumokra allergia tesztet. Ennek ellenére a penicillin-allergia az egyik legelterjedtebb érzékenység, ami az alapbetegség mellett még tovább gyengítheti az immunrendszert. És akkor ne is beszéljünk minden más allergiáról, amiket nem egyszerű felfedezni. Még akkor is jó ötlet lehet egy allergiateszt, hogyha egyébként allergia tünetei nem is kínoznak bennünket vagy gyermekeinket, csak szeretnénk biztonságban tudni magunkat. 

Az allergia tünetei nem csak minket kínoznak

Bizony, az allergia tünetei nem csak embereknél jelenhetnek meg, hanem bizony kedvenceink esetében is előfordulhatnak. Kutyáink, macskáink és egyéb kisállataink számára szerencsére kaphatóak hipoallergén eledelek, és egyéb gyógyszeres kezelésekre is lehetőség van. Hogyha állatunk kedvtelen, megváltozott a bundája állaga vagy csak máshogy viselkedik a megszokottnál, mindenképpen járjunk utána a dolognak.