furgon1_2

Honnan szerezzünk furgont?

Megbízható lehetőségek furgon használatához

Az embernek elég sűrűn lehet szüksége furgon használatára a mindennapok során. Mégsem olyan jármű ez, amit sokan tartanak otthon, csak azok, akik folyamatosan építkeznek vagy a föld művelésével is foglalkoznak. A legtöbben azonban csak időnként állunk neki nagyobb betakarításoknak, vagy költözésnek, felújításoknak. Ilyenkor persze jól jönne egy furgon az ember életében, és hozzá is lehet lehet jutni. Máris elárulom, milyen lehetőségeink vannak ilyen téren. 

Merjünk furgont kölcsön kérni? 

A furgonok használatának legegyszerűbb módja persze az lehetne, hogyha az ember kölcsön kéri azt egy ismerősétől vagy szomszédjától, hogy néhány napig használja. Ilyenkor egy üveg pálinka, egy kis fa vagy hasonló dolog jó fizetségnek számít, és persze mindenki szeretné olcsón megúszni a dolgot, de összességében semmilyen nagyobb értékű dolgot vagy járművet nem érdemes másnak a gondjaira bízni, hogyha viszont szeretnénk látni. 

furgon1_1

Itt nem azzal van a gond, hogy a másik megbízhatatlan, hanem azzal, hogy nincs egy konkrét szerződés kötve, amely biztosítaná a kérdéses ügyek elrendezését. Hogyha nagy értékű tárgyat kérünk kölcsön, annak meghibásodásakor valaki felelős lesz. Ez általában azért egyértelmű, hiszen ha egy szobor összetörik, hát valószínűleg le lett lökve. De ha egy autó meghibásodik, mi a helyzet? Ott nincs meg a megfelelő tudásunk ahhoz, hogy megmondjuk, mikor történt a hiba. Hogyha valamit rosszul kezeltünk, persze miénk a felelősség. Hogyha egy fék már évek óta kopott, de pont nálunk lett annyira rossz, hogy már nem lehet tovább használni, akkor mégis a mi felelősségünk lesz? Ennek nem kéne így lennie, mégis könnyen megeshet, hogy a nap végén nekünk kell majd kiadni az alkatrész cseréjére és a beszerelésre az összeget a tulaj helyett És ugyanez a helyzet akkor, hogyha nekünk van valamilyen járművünk, amit kölcsön is adnánk akár. Mi van akkor, hogyha egy ismerős balesetet okoz, ami elég kicsit ahhoz, hogy a hatóságok és a biztosító ne fedezze az árat, ugyanakkor a kár okozója sem vállalja a felelősséget? Így megint csak könnyen megeshet, hogy mi leszünk azok, akik fizetni fognak. 

A furgon bérléséről

Ezért találom olyan jó megoldásnak a bérlést, ami kiküszöbölni képes a kölcsönadás minden hátrányát. Persze, megvan a maga ára, a szó elsőfokú értelmében. Itt már nem egy egyszerűen odaadunk egy üveg pálinkát hálánk jeléül, hanem számolnunk kell napi bérleti díjjal, vagy kedvezményesebb hosszabb távú kölcsönzési díjakkal, amelyek természetesen nem kevesek. Ugyanakkor, mégis jól járhat vele az ember még akkor is, hogyha egyébként valamilyen munka vállalására szeretné igénybe venni a nagyobb járművet. A bérleti díj ugyanis néhány ezer forintra tehető egy nap alatt, és annyi idő alatt még egy néhány fős család költöztetése is megoldható feladat egy furgon segítségével. 

A bérlés egyébként önmagában véve sem nehéz feladat, csak pár irat szükséges hozzá, é s akár még céges számlára is mehet, hogyha valamilyen munkafolyamathoz szükséges. Mégis alá kell írni egy szerződést, amelyben világossá van téve, hogy ki milyen szinten tartozik felelősséggel az egyes meghibásodásokért. Emellett valószínűleg külön biztosítást is kötni kell ilyenkor az autóra, ami egyben fedezi is a balesetekből származó kár egy részét, így mindenképpen jól járunk akkor, hogyha valamilyen probléma fordul elő. 

Bérelt furgon vs. Saját jármű

A saját jármű vásárlása is jó döntés persze, hogyha az ember kellően ki tudja azt használni. A legtöbbször azonban nem ez a helyzet. Maradjunk eleve annál a ténynél, hogy a legtöbb háztartásnak ha háromévente egyszer-kétszer lenne rá szüksége. Annyi kihasználtsággal persze nem éri meg az árát, de még egyébként többel sem. Vállalkozások akár heti két-három alkalommal is igénybe veszik a kölcsönzést a saját jármű helyett. Ennek több oka is van. Összességében mindenki szeretné, hogyha lenne a nap végén egy saját furgonja, hogyha már x összeget kiadott, azonban többet veszíthetünk ezen a mindennapok során, mint ahogy azt gondolnánk. 

furgon1_3

Nem elég, hogy a vásárlási díjat fizeti az ember a saját járműnél, de utána minden egyes feladattal is törődni kell. Évszaknak megfelelő kerékgumi, mindenféle olajszintek és naprakész alkatrészek, sok átnézetés hozzá értő személlyel. Nem is beszélve ugye a meghibásodásokról, vontatási díjról. Persze a kötelező biztosítást is fizetni kell, és ott van még a vizsgáztatás díja is. Egy saját jármű tehát nem csak a tulajdonjog meglétével jár, hanem számos esetben felelősséggel is, minden téren. Biztosítanunk kell a biztonságos és szabályok szerinti közlekedés feltételeit, ez azonban nem olcsó mulatság. 

A furgonokról összességében

Összességében tehát egy furgon akármikor jól jöhet egy ember életében, azonban nem mindegy, hogy milyen módon jutunk hozzá. Én legjobbnak még mindig a bérlést tartom, mert ez legális, szerződéshez kötött, azonban nem vagyunk a járműért olyan mértékben felelősséggel, mint a saját esetében, és persze így a megvásárlásra sem kell pénzt kiadnunk.