Hűtőautó kell SOS!

A hűtőautó problematika

Egy catering céget vezetünk páran, ez volt már régóta álmaim vállalkozása. Valójában nekem és a húgomnak, mivel ő meg szakács. Étteremben dolgozott elég sokáig, hol itt, hol ott, de nem sikerült megtalálnia a helyét, illetve elég hamar bele is unt egy egy környezetbe Viszont az egyik volt munkahelye néha elvállalt catering megbízásokat is, aminek hála ebben is gyakorlatot szerzett. Én mindeközben vállalkozást és marketinget tanultam, aztán el is mentem egy rendezvényszervező, jobban mondva egy esküvőszervező céghez. Nem szerettem. Az elején nagyon, mert minden új volt, pörgős, sok mindent rám mertek bízni. Aztán rájöttem, hogy a lelkesedésemnek hála mindent én csinálok a kezdő fizumért és majd megpusztulok. Újat már nem tudtam tanulni, és akkor azt mondtam egyszer egy kifakadásomban, hogy így megszakadni a magam vállalkozásában is lehetne. Valóban.

Úgyhogy összeálltunk hugival és megalapítottuk a catering cégünket. Sok esküvőszervezővel vagyok kapcsolatban, akik rendszerint hozzák a megrendeléseket is, de irodáknál is próbálom beszoktatni magunkat. Az első év után viszont a fejlődésünk holtpontra jutott. Rengeteg olyan megrendelés volt, ahol helyszínen nem tudtuk megoldani a hűtést, ezeket mind visszamondtuk. A furgonunkban ráadásul nyers árut nem is szállíthattunk, tehát mindent az utolsó morzsáig a rendezvény előtt kellett elkészíteni, hugi néha le se feküdt előtte való éjjel. Egyszer csak összenéztünk és azt mondtuk, hogy kell egy hűtőautó. Viszont én előbb ki akartam próbálni, valóban segít-e rajtunk, úgyhogy először a hűtőautó bérlés iránt kezdtem érdeklődni.

Hűtőautó bérlés

Húgi azonnal megvette volna az első kocsit, amit hűtőautó hirdetésben talál, én ennél valamivel óvatosabb vagyok. A befektetőink saját magunk vagyunk, úgyhogy nem mindegy, hogy el kell-e adnom a saját autóm, mert valami ócska vacakot sóztak ránk hűtőautó címén.. Szóval bérelni akartam egyet. Első körben megnéztem online az árakat. Ez már nem volt olyan egyszerű, mint gondoltam.

Van némi tapasztalatom autóbérlésben, ott tudom, hogy mennyire számít, hogy pontosan mi is van benne az árban, teli tankkal adják vagy nem, biztosítás külön van-e és a többi. Nagyon meg kell nézni, mi hogy merre van az árképzésben. Várható lett volna, ha belegondolok, hogy ez a hűtőautó bérlés esetében is így lesz. Nagyon sokáig tartott, amíg közös nevezőre tudtam hozni az első néhány ajánlatot, de azért már volt így valami fogalmam arról, mi merre hány méter.

Eközben hugit megbíztam azzal, hogy járjon utána, vagy kalkulálja ki, nekem mindegy hogyan, csak álmodja meg, hogy milyen hűtőautó is kell nekünk. Mekkora, hogyan vizsgáztatott, előírások, raktér, áramellátás, bánom is én. Egész lelkiismeretesen beleásta magát, úgyhogy pár héten belül már tudtuk, hogy mit akarunk és azt is, mit lehet.

Hűtőautó a Határautótól

Arra is rá kellett ébrednem, hogy elég szűk a piac. Sok minden elterjedt a fogyasztói társadalomnak hála, drogéria és fodrász minden sarkon akad, de az autóbérlés, pláne a hűtőautó bérlés nem tartozik ezek közé. És azoknak a fele is már elkelt. Feltételesen már igent mondtam egy rendezvényre, úgyhogy egy konkrét hétvégére kerestem furgont.

Végül a Határautó-t felhívva végül kaptam egy időpontot, amikor tudtak számunkra hűtőautót biztosítani. Abban egyeztünk meg, hogy teli tankkal, hajnalban fogom átvenni, és másnap viszem vissza. A diszpécser nagyon készséges volt, kérdésemre elmondta, hogy gyakran még aznap este visszahozzák, hogy ne kelljen kvázi két napot kifizetni, de abból gyakran csak a kapkodás van, pláne, ha már itt téblábol nekik a következő bérlő. Húgival inkább úgy döntöttünk, hogy fizetünk valamivel többet, csak ne legyen extra stresszfaktor, így is egy rohanás mindig az egész.

A hűtőautó egy fehér hátul két szárnyas ajtajú furgon. Volt benne áramellátás, úgyhogy akár „tápról” is mehetett, nem kellett folyton járatni a motort. Persze megfelelő feszültségre volt szükség, de hálaégnek ilyesmivel már találkoztam a rendezvényszervezői múltamban. A fesztiválokon ez rendszeresen előjött.

Bevetésen a hűtőautó

Kora hajnalban hugi nekiállt tehát hidegtálakat gyártani. Ez neki is egy kihívás volt, hiszen eddigi korlátozott eszközeinknek hála leginkább péksütemények, teasütemények és hasonló nem gyorsan romlandó áruval dolgoztunk. Mondjuk abban biztos voltam, hogy ő élvezni fogja. Nem mondta, de tudom, hogy hiányzott neki egy valamivel összetettebb ételkészítés és amúgy is szeret kreatívkodni.

Amíg ő meg a kuktája sürögtek, forogtak a konyhán, Sanyi meg én pakoltunk a hűtőautó rakterébe. Béreltem a Határautótól tárolókat meg rekeszeket is – ehhez elhívtam hugit, hogy nézze és mondja meg, melyikek jók és miből mennyit – úgyhogy elég helytakarékosan tudtunk pakolni. Annyira, hogy a végére még szinte maradt is hely.

Ez annyiból szerencsés volt, hogy tudtuk ez elemeket ide oda tologatni és mindig azt elővenni, amire éppen szükséges volt. Mázli, hogy így alakult, mert a bepakolás sorrendjét nem gondoltuk át, pedig okosan úgy tettük volna, hogy azt rakjuk be legutoljára, ami a leghamarabb kell. Mindenesetre a Hűtőautó csomagteréből nem pakolhattunk ki, mert szabadtéri rendezvény volt, közel távol semmiféle konyhát nem leltünk volna.

Igazából olyan olajozottan ment az az este, mindenki a saját rutinja szerint dolgozott, hogy szinte fel se tűnt, hogy elment a nap. A bérlés meggyőzött róla, hogy vegyünk bizony egy hűtőautót.