Teendők a kutya ivartalanítás után

Mi történik a kutya ivartalanítás után?

Manapság a felelős kutyatartáshoz hozzá tartozik az ivartalanítás. Hazánkban sokkal több a kutya, mint a befogadó gazdi, és a menhelyeken rekedt, illetve kóbor kutyák számát nem érdemes növelni. A legtöbb kutyát már kölyökkoruk után ivartalanítják, legyen az szuka vagy kan. Hogy mi is történik a kutya ivartalanítás után, sokakban kelt félelmet és számos tévhit kering online arról, mi várható és mit javasol tenni.

Az első és legfontosabb, hogy konzultáljunk az állatorvossal. Ő ugyanis nem csak azt fogja tudni, amit mi esetleg konyhanyelven szintén megtalálunk valahogy az interneten, hanem a kutyánk konkrét állapota kapcsán is lesz véleménye. Ha esetleg egyedi betegsége, allergiája van, személyre szabott tanácsokat kaphatunk egy odafigyelő állatorvostól. Tenyésztők is jó tanácsokkal szolgálhatnak, hogy mi várható egy kutya ivartalanítás után, illetve utána, hiszen ők az átlaghoz képest gyakrabban találkoznak ilyesmivel. Hogy is néz ez ki pontosan?

Teendők a kutya ivartalanítás után

Az állatorvos előzetes felmérés után, ha a kutyát egészségesnek találta, egy megbeszélt időpontban végrehajtja a műtétet. Kedvencünket ivartalanítás után alkalmasint még félbódult állapotban, tölcsérrel a nyakán visszük haza.

 • hazavitel után száraz, meleg helyen hagyjuk pihenni az állatot. A kertben tartott kutyákat is vigyük zárt, huzatmentes helyre!
 • naponta akár többször is ellenőrizzük a seb állapotát
 • a műtét utáni napokban figyeljük az állatot, legyen szem előtt
 • varratszedésre 10-12 nappal a kutya ivartalanítás után kerül sor

Kan kutya ivartalanítás után

A kan kutyák ivartalanítása általában hat nyolc hónapos korban kerül napirendre.

Előnyök:

 • Számos betegség megelőzhető, illetve csökkenthető a kockázata. Ezek közé tartozik a heredaganat, a prosztata megnagyobbodás és daganat, illetve a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.
 • A kan kutya ivartalanítás után már nem kóborol el szukák után, mely számos kellemetlen vagy éppen veszélyes helyzetet szülhet.
 • Ritkábban kerül összetűzésbe más kanokkal, mivel saját agressziója is csökkent, illetve más kanok sem provokálják olyan mértékben.

Hátrányok:

A felhozható hátrányok rendszerint nem közvetlen következményei a műtétnek, pusztán a kutya ivartalanítás után némileg más életmódot folytat. Amíg a szukákat hajkurássza és dolgozik benne a szaporodási ösztön, értelemszerűen többet mozog, izgulékonyabb bizonyos helyzetekben, elkóborol, verekszik. Ez a motiváció a műtéttel megszűnik az életében.

Ennek következtében elképzelhető például, hogy a kutya ivartalanítás után kevesebbet mozog magától, de a korábban megszokott mennyiséget eszi. Egy új helyzet a régi berögzüléssel. A legjobb, amire az ivartalanítástól függetlenül is érdemes odafigyelnünk, ha a kutya tápanyagbevitelét figyeljük, esetleg ivartalanított kutyáknak szánt tápra váltunk, de a legfontosabb biztosítani neki a kellő mozgást.

Szuka kutya ivartalanítás után

A szukák ivartalanítása 4-6 hónapos korban javasolt még az első tüzelés előtt. Ugyanakkor bármely életkorban elvégeztethetjük a műtétet.

Előnyök:

 • Annak, hogy a kutyánk nem tüzel többé, számos pozitív következménye van. A szuka kutya ivartalanítás után nem vonzza oda a kanokat. Egy felől nem kell gardedámként őriznünk az erényét, lopakodva sétáltatnunk, vagy sorfallal körülvennünk a parkban. Másrészről a lakásban tartott kutyák vérzése, váladékozása nem fog többet gondot okozni.
 • Később esetlegesen kialakuló betegségek előzhetők meg a műtét által, mint a méh-, vagy emlőgyulladás és daganat. Megszűntethető az álvemhesség lehetősége is.
 • Csökkenthetjük a túlszaporulatot és nem kell magunkra vállalnunk fél tucat helyes kis keverék kutya otthonra találását.

Hátrányok:

A szuka kutyák ivartalanítása után a kanokhoz hasonlóan első számú félsz a gazdik többsége számára az elhízás. Egy ivaros kutya energiaszükséglete 10-15%-kal haladja meg a műtéten átesett állatokét. A gazdák gyakran lelkiismeret furdalásból is ilyenkor nemhogy csökkentenék, de növelik az adagját, többször nassoltatják a kutyát. Ne tegyük, csak ártunk vele! A kutya ivartalanítás után nkább a mozgásra, a közös tevékenységekre helyezzük a hangsúlyt, esetleg váltsunk ivartalanított kutyáknak szánt tápra.

Az esetek nagyon elenyésző számában a műtét szövődményeként inkontinencia alakul ki. Szerencsére ezt gyógyszeres úton könnyű kezelni, így ha erre gyanakszunk, vigyük kutyánkat állatorvoshoz, hogy megvizsgálja, és szükség esetén felírja a gyógyszert.

A kutya ivartalanítás után mire számítsunk?

Számos tévhit vagy már az állatorvos tudomány által túlhaladt tévhit kering a neten arról, hogy a kutya ivartalanítás után hogyan viselkedik, vagy mit ajánlatos tennünk.

Leggyakoribb tévhitek:

 • Vemhes kutyát nem lehet ivartalanítani
  De, lehet. Ha történetesen gondot okoz a kölykök sorsáról gondoskodnunk, feltétlenül vitassuk meg a műtétet az állatorvossal.
 • A kutya ivartalanítás után elveszti a jellemét.
  Szó sincs róla. A kutya intelligenciája, hűsége, játékossága nem változik. Viszont változott a motivációja, az energiaigénye. Ha túletetjük és elnehezül, nem is lesz olyan játékos, illetve más kutyákkal eddig lehet csak a párzás kedvéért játszott. Az alaptermészetét egyáltalán nem befolyásolja a műtét, arra pedig mi tudunk a legjobban hatni, hogy az új élethelyzetében ne zökkenjen ki a megszokott kerékvágásból.
 • Az ivartalanítás drága.
  Annak tűnhet. De ha összevetjük egy alomnyi kölyökkel járó költséggel, mindjárt eltörpül mellette. A kölyköket etetni, oltatni, féreghajtani, chipeltetni kell és még otthont is találni nekik. Egyszer, kétszer, minél többször, annál nehezebb lesz.