Mindjárt itt a KATA adózás határideje!

A Kata adózás általánosságban

Maga a Kata adózás a kisvállalkozók tételes adója. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Azt fontos már az elején leszögezni, hogy a KFT formában működő vállalkozások nem választatják a kis adózó vállalkozások tételes adóját. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt.

A KATA adózás feltétele a Katás vállalkozás: milyen esetben nem indítható?

Elsősorban nem választhatjuk ezt az adózási formát amennyiben az ezt megelőző két éven belül a vállalkozásunk adószámát törölték vagy jogerősen felfüggesztették. Továbbá szintén nem vehető igénybe ez az adózási forma amennyiben a fent felsoroltaktól eltérő cégforma kívánja igénybe venni, illetve akkor sem amennyiben TEÁOR szám alatti saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzése esetén sem.

 

Kata adózás és vállalkozás: kinek éri meg indítani?

Azon felül, hogy valaki a KATA adózási formát választja más jellegű adót is kiválthatnak. Általánosságban havonta 50.000 forint amennyiben főállású vállalkozók vagyunk, viszont amennyiben nem főállású vállalkozók vagyunk akkor havonta mindössze 25 000 forint a fizetendő tételes adó. Azonban fontos azt a kérdéskört is tisztázni, hogy ki az, aki nem főállású adózó, ezek általában vállalkozók, aki minimálisan heti 36 órás munkaviszonyban áll. Ezzel szemben fontos tudnunk, hogy a nappali tagozatos oktatásban részt vevő személyek nem minősülnek főállású adózónak. Aki nem tartozik a főállású adózók körébe annak kizárólag havi 25 000 az adó kötelezettsége.

 

KATA adózás és a vállalkozás kötelezettségei

Fontos tudnunk, hogy a kis adózó vállalkozásoknak nyilvántartási kötelezettségei is vannak. A Katás vállalkozásoknak minden esetben bevételi nyilvántartást szükséges vezetnie, amelyet folyamatosan ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan jellegű adatot, amely adókötelezettség teljesítéséhez szükséges. Fontos, hogy a bevételi nyilvántartás minimum a következő adatokat tartalmazza: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja. Továbbá a kis adózó vállalkozás köteles a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról stb. minden esetben nyugta vagy számla kiállítására és a kiállításra kerülő számlán köteles feltüntetni azt, hogy a számla kiállítója kis adózó polgár.

 

Véleményem szerint kis vállalkozóknak abszolút megéri a KATA adózási forma megtartása, hiszen számukra ez abszolút kedvező és ideális megoldás. Akit esetleg bővebben érdekelne, a KATA adózás az látogasson el a mellékelten linkelt weboldalra https://katasleszek.hu ahol garantáltan minden felmerülő kérdésére választ fog találni.

 

A KATA adózás által milyen további adókat válthatunk ki?

Azért nagyon előnyös ezt az adózási formát választani, mert így számos más típusú adót is kiválthatunk, mint például a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, a személyi jövedelemadót, az egyéni járulékok és az egészségügyi hozzájárulás után járó adót, továbbá a szociális hozzájárulás adót, illetve a szakképzési hozzájárulást is. Fontos tudni, hogy amennyiben KATA adózáson alapuló vállalkozást indítunk, akkor a tételes adó mellett még iparűzési adót is szükséges fizetnünk. Ezen belül pedig három lehetőség alapján lehet választani.  Ennek fényében az évi fizetendő adó a következőképpen alakul. KATA adózás esetén évente fizetendő adó 350. 000 forint vagy főállású adózó esetében 650. 000 Ft, így alanyi adómentes adózás esetén 8 millió forintos bevételig nem merül fel más adózási forma. Viszont amennyiben túllépjük a 8 millió forintos bevételt, akkor felmerül az ÁFA fizetés is és ezáltal ÁFA körösé válik a Katás vállalkozás. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a Katás adózási forma összeghatára évi 12.000.000 forintos árbevételben van meghatározva, az összeg felett pedig 40%os adót szükséges fizetniük.

Véleményem szerint abszolút kedvező adózási forma a KATA, de csak abban az esetben, amennyiben a fentiekben meghatározott árbevételi határok keretein belül mozgunk.

 

Ezek alapján nem csoda, hogy a Kata adózás egy igen elterjedt vállalkozási nem ma Magyarországon. Egyszerű, kiszámítható és nem is kell nagy költség az elindításához. Persze megvannak a maga hátulütői, mint mindennek, de amíg betartjuk a szabályokat és a keretet sem lépjük túl, egy igen kedvező forma tud lenni. Rugalmas, és a digitális nomádoknak vagy a több lábon állóknak ugyanúgy remek lehetőség, hogy legálisan kibontakoztathassák magukat.