Josera: miért adjunk lótápot a lovainknak?

Josera: mi a baj a gabonakeverékekkel?

Nagyon sokszor esik arról szó, milyen a jó minőségű kutya és macskaeledel, de kevesebbszer kerül előtérbe az, miért érdemes jó minőségű táppal kínálni a lovainkat. A Josera egy azok közül az eledelek közül, amelyek megugorják a mércét. Ha lovunk fejlődésben van, rendszeres munkát végez, esetleg vemhes, csikóka van, szüksége van plusz energiára legelői zöld fű és istállói szálas takarmány mellett. ahhoz, hogy szervezete elbírja a terhelést. Sajnos a gabonák vitamintartalma folyamatosan csökken a termőterületek maximális kihasználása miatt, s így sem az energia, sem a vitamintartalma, sem a minősége nem fedezi az extra kihívásoknak megfelelő állat tápanyag szükségletét. Nagyon sok esetben a takarmányban törött szemek, oda nem való magvak, poros és penészes darabok találhatók. Ennek oka az aratákori időjárás is lehet, de a nem megfelelő feldolgozás, tárolás is állhat mögötte. Bármelyik is legyen, nem segít a lovak helyzetén.

 

A megfelelő tápértékkel segíthetjük a kancák tenyészkondícióját és biztosíthatjuk a csikók fejlődését is. Amennyiben az állatnak izomvédő antioxidánsokra van szüksége, a megfelelő fajta eledel szintén segíthet a kondíció kezelésében. Tápok pedig szenior lovak számára is készülnek, melyekre eltérő a tápanyagszükséglete, s a magas lenmagtartalom segít a bélnyálkahártya egyensúlyának fenntartásába. 

Josera: miben más a táp a gabonakeveréktől?

A gabonakeverék és a Josera táp között nagy a különbség. De azt is mondhatnánk, hogy a különbség nagy és egyre nő a gabonakeverékek és a tápok között. A gabonakeverék, ahogy a nevéből is adódik, gabonák keverékét tartalmazza és jellemző a hozzáadott melaszt is. Ezekben a keverékekben sok a foszfor (kalcium) és nem tartalmaz hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat.

 

A keverékekkel ellentétben a tápokban található vitamin és ásványi anyag mennyiség ideális a ló számára, emellett pedig megfelelő energia- és fehérjetartalom is jellemzi őket. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a tápok milyenjét az aktuális trendek határozzák meg. Ez igaz a kutyatápokra, macskatápokra, rágcsálóknak és halaknak szánt eledelekre, és a lovaknak készült termékre is. Ennek megfelelően jelentek meg a piacon azok a Josera tápok is, amelyek csökkentett cukor és keményítő tartalommal rendelkeznek, s elsősorban az anyagcserezavarok megelőzésére lettek kifejlesztve. A magas rostartalomnak köszönhetően hasznos a metabolikus rendellenességek kialakulása, kiújulása és az elhízás ellen, mert könnyen emészthető a lovak számára. A rostok hozzájárulnak a harmonikus vastagbél-flórához. Természetes gyógynövény-tartalom biztosítja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

A tápok tartalmazhatnak olyan anyagokat is, amelyek nem feltétlenül szükségesek a ló számára, de elfogyasztásukkal nem károsak az egészségükre. Ilyen a müzli. A Josera tápok nem tartalmazzák, de másik gyártónál előfordulhat az illatos összetevő, amit a ló szívesen fog fogyasztani.

 

A tápok és a gabonakeverékek közötti másik nagy eltérés a minőségben keresendő. A jó minőségű táp, mint a Josera, minősége állandó. Mindig azokat az összetevőket tartalmazza, amelyeket a csomagoláson a gyártó feltüntet és abban a mennyiségben, ami ott látható. Az etetett takarmány tiszta, kellemes ízű, illatú, állagú. Ha probléma adódik a termékkel, mert például a szállítás során megsérült a csomagolás és megpenészedtek a szemek, akkor visszatérítést kérhetünk. Sajnos a gabonakeverékeknél az ügy nem ennyire egyszerű, és a tartalmát se vehetjük készpénznek.

Josera: mennyi tápra van szüksége egy lónak?

Mint minden száraz- és nedveseledelnél, a lovaknak szánt Josera tápok csomagolásán is fel van tüntetve az ajánlott napi mennyiség. Érdemes először mérleget használni, majd a mérőedényen bejelölni az adagot, így a későbbiekben akadálymentesen történhet az etetés. Alapvetően a gabona súlya könnyebb a tápokénál, ezért látszólag kevesebb az eledel. Ez azonban megtévesztő, mert a tápanyagtartalma ennek ellenére több. Táp és táp között is eltérőek a szemek nagysága, ezért mindig súlyra adagoljunk és ne térfogatra. Ha pedig bizonytalanok vagyunk azt illetően, milyen eledelt adjunk a lovunknak, konzultáljunk az állatorvosunkkal.

 

Josera: hogyan tároljuk a tápot?

A tápot védi a csomagolása, ezért könnyebb is tárolni. Érdemes száraz, hűvös helyen tartani, mint minden más takarmányt, de ha a csomagolást megfelelően zárjuk, akkor a nedvesség nem jelenthet gondot a minőségre nézve.