Online és offline költségvetés készítő szoftverek és előnyeik

Online költségvetés készítő szoftverek

A TERC-ETALON az egyetlen az építőipari költségvetés készítő szoftverek között, amely internet alapú. Az költségvetés készítő szoftverek, így a fentebb említett is, a technikai fejlődésnek és az igények folyamatos változásának az eredménye. Az költségvetés készítő szoftverek nagy előnye, hogy a kiírók, kivitelezők, tervezők, beruházók, anyaggyártók és a magánszemélyek is egyszerre használhatják, vagyis a teljes munkafolyamatot egy online programrendszeren keresztül lehet kezelni, egészen az ötlettől a megvalósulásig.

 

Az online költségvetés készítő szoftverek azonnal használhatóak, mindig naprakészen, köszönhetően az internet nyújtotta lehetőségeknek. A széleskörű használat biztosítása érdekében platformtól függetlenek. A programrendszer folyamatos fejlesztését és rugalmas használatát úgynevezett modulokkal biztosítja a fejlesztő vállalat. A modulok tulajdonképpen szabadon választható csomagok, amelyeket meghatározott, de egyéni időintervallumokra lehet megvásárolni, vagyis előfizetni rájuk. Ezen a költségvetés készítő szoftverek előfizetésének lejáratával nem vesznek el a benne tárolt adatok, így a költségvetések sem, mindössze a hozzáférését veszti el a felhasználó arra az időre, amíg a profilja inaktív. Az előfizetés rendezésével újra elérhető válik minden információ és adat.

Az költségvetés készítő szoftverek moduljai között felhasználóbarát, így programhasználati modul is megtalálható, ahol a felhasználók egy úgymond gyorstalpalón keresztül megtanulják, hogyan kezeljék a szoftvert. Az alapmodulok közé tartozik az ÖN, vagyis a teljes Összevont Építőipari Normarendszer egységárgyűjteménye. A tételek strukturált rendszerben érhetők el, így a felhasználó könnyedén kiigazodhat a rendszeren. Ezekhez a tételekhez elérhető adatok a költségvetés készítő szoftverekben a következők:

  • Normaidő – Felhasználó által megadható rezsióradíjjal
  • Gyártói anyagok – negyedévente aktualizált listaárakkal
  • Ártörténet – adattárba kerülés óta nyilvántartott árak
  • Új, illetve felújítási munkákhoz eltérő normaértékek
  • Munkafolyamatok megtekintése
  • Gyártói információ

 

Az információkezelés megkönnyítésének érdekében az export és import funkciók vannak a felhasználók segítségére. Valamennyi tétel, árazott és árazatlan költségvetés, felmérési napló, devizás költségvetés, közbeszerzési költségvetés menthető PDF állományba. A TERC-ATELON programrendszer átjárható, mind import, mind export téren.

 

Ez mindössze néhány olyan tulajdonsága az online költségvetés készítő szoftvereknek, amelyeket a fejlesztő vállalat kiemel. További információkat találunk a honlapjukon, amennyiben ez a szoftver megfelelőnek tűnik a munkánkhoz.

 

Offline költségvetés készítő szoftverek

Amennyiben viszont az offline programokat részítjük előnyben, a költségvetés készítő szoftverek közül több is elérhető. Vannak fizetős és vannak ingyenes verziók is, amelyek elsősorban a szolgáltatás mibenlétében térnek el egymástól. Az ingyenes költségvetés készítő szoftverek kevesebb funkcióval rendelkeznek, nem áll mögöttük folyamatos fejlesztés alatt álló adatbázis. A lényeges, alapvető funkciókat biztosítják a felhasználók számára. Azoknak, akiknek a munkájához ennél árnyaltabb szoftver szükséges, a fizetős költségvetés készítő szoftverek a megfelelőek. Ezeknél már biztosított a folyamatosan frissülő adatbázis és számos olyan funkcióval vannak kiegészítve, amik a munkafolyamat teljes lefedésére törekednek. Ilyen többek között a TERC V.I.P. programcsalád, amelynek három különböző kategóriája érhető el. A szolgáltatás mértékétől függően választhatunk GOLD, SILVER és BRONZE csomag közül. Az online költségvetés készítő szoftverekkel ellentétben, az offline költségvetés készítő szoftverek helyben tárolják az elérhető anyagokat, amelyek természetesen a felhasználónak kell frissítenie.  Az adattár általában negyedévente frissül, maga a programrendszer pedig féléves periódusokban újul meg. Előnye az online verzióval szemben, hogy nincs szükség elérhető internetkapcsolatra a használatához. A munkanemek, tételek itt is strukturált rendszerben érhetők el. A funkciók és tudásszintek attól függenek, hogy melyik szoftvert vásároltuk meg. Azoknak elérhetőségéről és eltéréseiről a https://www.terc.hu/oldal/koltsegvetes-keszito-szoftverek oldalon tudhatunk meg többet. Minden termék tudja a lényegi funkciókat, ami az ingyenes költségvetés készítő szoftverekhez képes sokkal részletesebbek.

Az online vagy offline költségvetés készítő szoftverek kedvezőbben?

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre állandó és megbízható internetkapcsolat, akkor számunkra az offline verzió ideálisabb, mert az adatbázis minden gond és fennakadás nélkül a rendelkezésünkre áll. Mind kis-, közép- vagy nagyvállalkozóként megtaláljuk a munkavégzéshez ideális csomagot.

 

Ellenben, ha a munkánk mobilitást kíván és emellé még biztosított az internetkapcsolat is, akkor az online költségvetés készítő szoftverek a kedvezőbbek. Ezeknek a rendszere és adatbázisa folyamatosan frissül, nem kell negyedéveket várnunk az aktuális információkra és programbéli újításokra. Viszont, ha a rendelkezésesünkre álló internetkapcsolat nem megfelelő, akkor a munkavégzés akadozni fog, bosszúságot is okozhat. Érdemes mérlegelni, mielőtt megvesszük egyik vagy másik csomagot.